sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Arvostelu Sarastuksessa

Linnera ei tee reportaasia yhteiskunnan raadollisuudesta vaan hämmentää alitajunnan synkeimpiä pohjamutia. Hän luo tarkkanäköisiä silmäyksiä sieluntiloihin jotka ovat todellisia, vaikka niiden järkyttävimmät ilmentymät pysyvätkin useimmille vieraina. Suomalaisia pahan mielen tarinoita on oivallisesti nimetty, sillä teos on kuin kirjan mittaiseksi venytetty krapula-ahdistus.

Timo Hännikäinen oli kirjoittanut Suomalaisista pahan mielen tarinoista erinomaisen tarkkanäköisen ja ajatuksia herättävän kritiikin. 

 Lue arvostelu kokonaisuudessaan: Täällä.

maanantai 6. syyskuuta 2021

Tuore arvostelu Instagrammissa

Hämmästyttävää teoksessa on se kuinka kieroutunut mieli kuvattu uskottavasti. Ei ole epäilystykään, etteikö kirjailija ole paneutunut teoksen aiheeseen.

Henna Pöntinen oli lukenut ja arvostellut novellikokoelmani Suomalaisia pahan mielen tarinoita. 

Lue arvostelu kokonaisuudessaan: Täällä  

sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Arvostelu Karjalaisessa

Arvostelun arvosteleminen on melko lailla tympeää hommaa, mutta joskus sitäkin täytyy harrastaa.

Tässä Karjalaisen kritiikissä kriitikko on selvästikin hurmioitunut omista ajatuksistaan niin täydellisesti, että suurin osa Suomalaisista pahan mielen tarinoista on tainnut jäädä häneltä aika lailla kokonaan lukematta.

Kriitikko haluaa nähdä kioskikirjallisuutta, joten sitä hän sitten myös näkee. Tuon subjektiivisen harhansa pohjalta arvostelija rakentaa omasta mielestään kauhean oivaltavan death metal -analogian, jolla hän sitten huiskii kuin paremmallakin leimakirveellä, muttei osu oikeastaan mihinkään. Siihen päälle hän päättää briljeerata akateemisella oppineisuudellaan kyselemällä sosiologisen näkökulman perään ja mutkan kautta arvostelemalla aiemmin ilmaisemaani haluttomuutta leikkiä moraalinvartijaa. Tämäkin kertoo lähinnä melkoisesta haluttomuudesta ymmärtää rikosgenreä ja sitä kautta myös Suomalaisia pahan mielen tarinoita.

Lopulta tuntuu, että minä voisin aivan perustellusti kauhaista leimakirveen kriitikon kädestä ja upottaa sen hänen kalloonsa: on puhtaasti näkökulmakysymys, hukunko minä tarinoideni kanssa pintaan vai painunko pohjamutiin - tässä asiassa Karjalaisen kulttuuritoimitus on toki pikkaisen yksin, se sanottakoon - mutta eipä tässä arvostelussa ollut edes yritystä päästä pinnan läpi ja nähdä sen taakse. Padat, kattilat ja niin edelleen.   

Kuten sanottu, arvostelun arvosteleminen on nuivaa puuhaa. Pidän kuitenkin kiinni oikeudestani tulla arvostelluksi siitä, mitä olen oikeasti tehnyt ja kirjoittanut, sen sijaan, että ilman minkäänlaista vastalausetta antaisin jonkun tuntemattoman käyttää minua oman pätemisentarpeensa ovimattona ja sylkykuppina.          

lauantai 10. heinäkuuta 2021

Arvostelu Kuiskeessa

Linneran groteskit rikostarinat ovat todellakin hyytäviä, ja ne pohdituttavat vielä hetken aikaa lukemisen jälkeen. Ne antavat ajattelemisen aihetta, sillä Linnera kuvaa pää- ja sivuhenkilöinä olevien mielenmaisemia, ajatustapoja ja kieroutuneita mielihaluja tarkasti, melkein todellisuutta hipovalla tavalla.

Kulttuurijulkaisu Kuiske oli julkaissut hyvin ansioituneen kritiikin Suomalaisista pahan mielen tarinoista.

 Lue arvostelu kokonaisuudessaan: Täällä.  

lauantai 29. toukokuuta 2021

He ansaitsivatkin kuolla (kritiikki)

Kirjoitin kirjallisuus- ja kulttuurilehti Säröön (42/2020) kritiikin Timo Teräsahjon pienoisromaanista He Ansaitsivatkin kuolla.

Särö löytynee melko monen kirjaston hyllystä, mutta jos haluaa hankkia oman kappaleen, niin se onnistuu: Täällä

Särön Facebook-sivu löytyy: Täältä.

lauantai 22. toukokuuta 2021

Uusi arvostelu

Teos Suomalaisia pahan mielen tarinoita koostuu kahdestatoista eri pituisesta kertomuksesta. Tarinoista, jotka vievät lukijan matkalle hyytäviin äärimmäisyyksiin, riippuvuuksien, mielen sairauksien sekä perustavanlaatuisen pahuuden alkulähteille. Pahuuden, johon eläinlajeista vain ihminen kykenee.
Marko Keckman oli julkaissut erinomaisen terävän ja ansioituneen arvostelun Suomalaisista pahan mielen tarinoista.

Lue arvostelu kokonaisuudessaan: Täällä.

Sanomalehti Karjalaisessa

Äidinkielen tunneilla ja ylioppilaskirjoituksissa istuneet muistavat vaaran kirjoittaa otsikon
vierestä. Joensuulainen Harri Linnera ei tähän sorru esikoisnovellikokoelmassaan. Suomalaisia
pahan mielen tarinoita kertoo juuri aiheestaan.

Sanomalehti Karjalainen julkaisi melkein aukeaman verran pahan mielen asiaa.

Jutun digiversio luettavissa: Täällä